Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Egy csésze kínai kultúra

1 119.JPGHa a kínai kultúrát tanulmányozzuk, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a teázás hagyományát. Majd háromezer évvel ezelőtt a teanövényt főleg gyógyszerként használták, később levesként főzték meg, vagy a tealeveleket ételhez keverték. Az ősi kínai könyvek szerint a teát ekkor fűszernövényként használták. A Tang dinasztia alatt (618-907) vált a tea elterjedt itallá, kereskedelme felélénkült. A kínai teát manapság már mindenhova exportálják. Csak Magyarországon több mint százféle teát kóstolhatunk a az Aradi utcában található Körönd Teaházban.

1 123.JPGAn Si, egy közel harminc éve Magyarországon élő kínai úr fél éve nyitotta teaházát, beleadva szívét-lelkét, hogy megismertesse a kínai kultúrát a magyarokkal. A teaházba belépve azonnal feltűnik a Kínából hozott dekoráció. A szokásos zöld és fekete tea mellett a teaház különleges gyümölcsteáknak is otthont ad, melyek cukor nélkül a legfinomabbak. An Si szerint a tea gyógyszerként is használható: ha például valaki nagyon izzadós, a zöld tea segít, aki pedig fázós, annak a fekete tea fog jót tenni. Gyomorpanaszok? Megoldás a gyömbér tea! Akárhányszor térek be a teaházba, mindig megtudok valami hasznosat az egészségemről. Kóstoltál már olyan teát, aminek olyan az illata, mint a tejnek, de nem olyan a színe? Ez az oolong, ő a kedvencem.

1 152.JPG

A teaház ételeket is készít rendelésre. An Si felesége fantasztikusan főz. Sokféle főztjét kóstoltam már, és mondhatom, igazán hagyományos kínai módon készíti az ételeket, nagyon háziasak az ízek. A teaház tulajdonosai ráadásul barátságosak és vendégszeretők.

Ha többet szeretnél megtudni a kínai kultúráról, történelemről, konyháról, a Tao Te Kingről, a 6. században írt klasszikus szövegről, keresd An Sit! Ha szeretnél ingyen tanulni kínaiul, akkor is! A Feng Shuiról is szívesen ad tanácsot. A teaház vasárnap kivételével minden délután és este nyitva van.

1 151.JPG

Írta és fényképezte: Nguyen Van Anh

Címkék: kína személyes gasztro tea teaház feng shui oolong Címkék An Si Kőrönd Teaház Aradi utca Tao Te King 2012.07.31. 15:11

süti beállítások módosítása