Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Hogyan lesz egy skinheadből békeaktivista?

Többévi sikertelen próbálkozás után hamis életrajzzal kapott munkát az egykori chicagói skinheadvezér, Christian Picciolini, és az első feladata az informatikai nagyvállalatnál épp az egyik középiskolába vezette vissza a négyből, amelyekből annak idején eltanácsolták. Amikor itt – immár konszolidált felnőttként – összetalálkozott az afrikai-amerikai biztonsági őrrel, akivel egyszer ökölharcba keveredett, az utóbbi a kezdeti megilletődöttség után azt javasolta: ne tartsa magában kilábalásának történetét a neonáci eszmékből, hisz sokan erőt meríthetnek majd a példájából.

Az intelmet megszívlelve Picciolini később non-profit szervezetet alapított gyűlöletcsoportok elhagyásának elősegítésére és – idén szlovák fordításban is megjelent – életrajzi kötetet is írt Romantic Violence: Memoirs of an American Skinhead címmel. Utat tévesztésének és nyolc évvel későbbi talpra állásának tanulságait osztotta meg közönségével 2017. január 25-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Média és Kommunikáció Tanszékén Picciolini, a budapesti Amerikai Nagykövetség által szervezett magyarországi előadókörútja első állomásán.

cp1_copy.jpg

A cikk folytatódik »

Címkék: zene rasszizmus társadalmi felelősségvállalás antirasszizmus 2017.02.20. 13:29

Az egyik szakmai együttműködés ablakot nyit a másikra, avagy tudományos folyóiratok a kisebbségi magyar közösségben

media_a-letunk-20161-es-szamanak-tartalma.jpgŐrségváltás történt tavaly az év végén a délvidéki Létünk című tudományos folyóirat élén, ami már csak azért is figyelemre méltó dolog, mert ez a vajdasági magyarság egyetlen ilyen jellegű kiadványa, ezért hát kiemelten fontos és érzékeny téma. Bence Erika egyetemi tanár két mandátumon át, kilenc esztendeig vezette a lap munkáját, így hát ha valaki, akkor ő igazán tudja, tudhatja, milyen helyzetben, milyen körülmények között működhet egy ilyen periodika kisebbségi léthelyzetben. A kisebbségek nyelvén megjelenő tudományos igényű lap, akármilyen minőségi legyen is, nem számíthat arra, hogy az adott ország minisztériumi besorolásában megkapja a vezető tudományos folyóirat minősítést, de a szakembereknek még így is hozhat úgynevezett kompetenciapontokat – mondta lapunknak Bence Erika. A vele készült interjúnkban áttekintettük a Létünk elmúlt időszakát, aminek elkerülhetetlen része az is, hogyan változott a lap körül a hangulat, illetve a hivatalos szervek viszonyulása. Mint kiderült, a folyóirat vezetőjének sokszor a legközvetlenebb szakmai kapcsolatait is be kell építenie a folyóirat működésébe.

A cikk folytatódik »

Címkék: irodalom Vajdaság Délvidék Létünk Szabó Palócz Attila Bence Erika 2017.02.13. 19:20

süti beállítások módosítása