Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Jövő vasárnap itt a Holdújév

Javában zajlik a készülődés Kínában, egy hét és beköszönt a tradicionális újév. A kínai újévként is ismert holdforduló a térség legfontosabb és legszebb ünnepe. Olyan ez nekik, mintha mi egyszerre ünnepelnénk a karácsonyt, a szilvesztert, a húsvétot és a farsangot.800px-ChineseLionDancing_Ashfield.jpg

Persze nemcsak Kínában ilyen fontos ez az esemény, ugyanúgy ünnepelnek Vietnamban, Koreában, Bhutánban vagy Mongóliában, Az ünnep egyszerre közösségi és családi. A Holdújév előtti 1-2 hétben elkezdődnek az előkészületek. Aki teheti nekiindul meglátogatni a családját, a nyugaton élő ázsiai bevándorlók közül is sokan hazautaznak erre az időszakra.

01.jpg
A két hétig tartó ünnepségsorozat miatt Ázsiában sok helyütt megáll az élet, zárva tartanak a hivatalok. Az újévet utcai felvonulások, a jól ismert oroszlántánc vagy sárkánytánc, petárdázás, ünnepi műsorok keretében ünneplik meg. 

02.jpg

Magyarországon a helyi közösségek eddig is megtartották a saját rendezvényeiket, idén február 10-én viszont látványos programokkal várják az érdeklődőket a Millenárison. a fesztiválról több részlet a holdujev.hu oldalon olvasható.

Címkék: kultúra holdújév kínai újév Millenáris 2013.02.03. 08:19

süti beállítások módosítása