Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Mi marad az irodalomból, ha elveszti határontúliságát?

0103.jpg„A vajdasági magyar irodalomról annyit összelotyogtak az utóbbi időben, illetékesek és illetéktelenek, fölavatottak és avatatlanok, hogy szinte kétséges kimenetelű dolog még egyszer szólni róla.

Tekintve azonban, hogy én már a második könyvemmel kilincselek a vajdasági magyar irodalom szent nevében, engedtessék meg nékem az, hogy e helyen én is szóljak valamit a veszekedésre annyi okot adó vita tárgyáról.

Nem minden vélemény volt teljesen rossz, ami a vajdasági magyar irodalomról elhangzott, azonban egyetlen vélemény sem felelt meg a valóságnak.

Vajdasági magyar irodalom ugyanis létezik, csak nem található ott, ahol egyes jóakaratú, vagy rosszakaratú fölfedezőcskék vélik megtalálni. Nem ott rejtőzködik a redakciók tintatengeres íróasztalain, sem a finomkodó, diplomás esztétikusok zsebeiben, még csak nem is a jómódú házak hangulatkeltő budoárjaiban…”

A cikk folytatódik »

Címkék: személyes kultúra vajdaság Tóbiás Krisztián Bognár Antal Túliratok Tartozás 2012.06.24. 19:32

A kihívások ellenére a bevándorlók szeretik Magyarországot

Írta: Hakeem Babalola

Magyarország népszerű célpontja a fiataloknak, és amikor 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, még nyitottabbá és elérhetőbbé vált a külvilág számára. Ezzel együtt a külföldiek számára is elérhetővé váltak a lehetőségek, mondja Laura Brown, aki tanulmányai miatt érkezett ide.

lauraBrown.jpg

A cikk folytatódik »

Címkék: személyes magyarország bevándorlók 2012.06.18. 12:21

Kuba Képviseletében

hpbg.pngA Világbank adatai szerint a bevándorlók száma globálisan 2010-ben elérte a 215 millió főt. Egyre kevésbé lehet viszont  gazdasági, politikai vagy a természettel összefüggő problémákkal magyarázni a migrációs trendeket.


A globalizációval együtt megszületett a Bolygóközi Ember, aki a kezdetektől fogva képes beolvadni, integrálódni más kultúrákba és nemzetekbe. Új nézőpontok, más kultúrák, vallások és értékrendek- ezek  megismerésének vágya több nemzet számos nagy egyéniségét késztette arra, hogy elhagyja hazáját.

A cikk folytatódik »

Címkék: kultúra kuba kortárs tánc nelson reguera 2012.06.18. 12:20

Faji megfontolások egy belvárosi presszóban

Írta: Hakeem Babalola

RACISMBar.JPGVan olyan bár Pesten, ahol még mindig nem hajlandók feketéket kiszolgálni, még azután sem, hogy botrányos cikkek foglalkoztak a vezetőség faji alapú üzletpolitikájával. Ez erősen megkérdőjelezi a magyar állam befolyását a kocsmák által nyújtott diszkriminációmentes szolgáltatásokra.

A cikk folytatódik »

Címkék: közélet diszkrimináció rasszizmus presszó 2012.06.18. 12:07

süti beállítások módosítása