Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

A kihívások ellenére a bevándorlók szeretik Magyarországot

Írta: Hakeem Babalola

Magyarország népszerű célpontja a fiataloknak, és amikor 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, még nyitottabbá és elérhetőbbé vált a külvilág számára. Ezzel együtt a külföldiek számára is elérhetővé váltak a lehetőségek, mondja Laura Brown, aki tanulmányai miatt érkezett ide.

lauraBrown.jpg

Úgy fest, itt találkoznak egymással a világ különböző szegletéből érkező külföldi utazók, akik a legtöbb esetben a tanulmányaik, a családi kötelékek és a biztonság keresése miatt telepednek le a Duna-menti városban.

Van olyan bevándorló, aki szerint itt jó lehetőség nyílik rá, hogy egy teljesen új nyelvet tanuljanak meg, vagy hogy új életet kezdjenek Magyarországon.

Ennek ellenére a nyelv mégis az egyik legnagyobb nehézség, amivel szembe kell nézni az itt tartózkodás során, nem is beszélve a bürokrácia körülményességéről vagy a korlátozott munkalehetőségekről.

itopa.JPG

A nemzetközi üzleti kapcsolatok szakos hallgató, Itopa Tersso Omeiza szerint a magyar vízum megszerzése herkulesi próbatételnek minősült. Őt kétszer is elutasították, mindazonáltal mégis megkedvelte a várost, a közlekedési rendszert pedig nagyszerűnek találja. Ő is egyetért vele, hogy a legnagyobb kihívás, amellyel itt szembetalálhatja magát egy bevándorló, az valóban a nyelv és a munkahelyek hiánya. Annak ellenére, hogy az egyik legnehezebb és nem is igen rokonítható más nyelvvel, mégsem tántorítja el a bevándorlóinkat a letelepedéstől.

Blal Abdul Mnam turistaként érkezett Magyarországra: “Számomra nem akadály a magyar elsajátítása, gyorsan tanulok. Mégis – teszi hozzá – a legnagyobb akadály, amelybe ütköztem a letelepedés során, a bürokrácia volt. Nehezen szereztem meg a tartózkodási engedélyt.”

Bár a magyar a legtöbb bevándorló szerint bonyolult és látszólag teljesen önálló úton fejlődött, más nyelvektől eltérően, mégis eléggé elsajátítható ahhoz, hogy tanulmányokat folytassanak vagy munkát találjanak.

Zoran Podrumac hat éve él az országban, és szerinte nem volt nehéz munkát találni diákként, ami bizonyítja, hogy a munkakeresés minden ember számára más és más. Sajnos azonban a fővárosba érve, jelentősen csökken a munkalehetőségek száma.

Artur Lenart szerint, aki tizenegy éve van itt, az állásvadászat “nem is könnyű, nem is nehéz, bár mindig beletelik néhány hónapba, hogy jó munkát találj itt.”

Artur Lenart.jpg

Maria Kozlovszkaja tíz éve él itt, és kifejezetten nehezen talált állást. Számára nehéz volt megtalálni a jó állást, annak ellenére is, hogy magyar nyelvből szerezte meg az alapszakos diplomáját, és emellett oroszul is folyékonyan beszél.

maria.jpg

Bár az első kulturális sokk megnehezíti a beilleszkedést és a barátkozást a magyarokkal, mind egyetértettek abban, hogy a kulturális programok Budapesten határozottan lenyűgözőek.

Sarah Dayringernek tetszik a sokszínű történelmi kultúra, a város struktúrája, és a hatékony tömegközlekedés rendszere is.

Bármilyennek is tűnjön, mindig akad valami új, felfedezésre váró dolog, amit megfigyelhetünk vagy átélhetünk. Gyakorlatilag végtelen a lehetőségek száma, hogy elmenjünk valahová vagy részt vegyünk egy kulturális eseményen.

Címkék: személyes magyarország bevándorlók 2012.06.18. 12:21

süti beállítások módosítása