Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

És te mit csinász itt Magyarországon?

americanDavid.JPGEz az a kérdés, amit a bevándorlóknak  nap mint nap feltesznek. És a magyarok ezt általában őszinte kíváncsisággal kérdik.

Teljesen normális, hogy azt kérdezzük egy külfölditől: Te mit csinálsz itt? De aztán mélyebbre ásunk. Az egyszerű kíváncsiság helyett ez a kérdés gyakran felfedi azt is, hogy hogyan látják magukat a magyarok.  Például a magyaroknak teljesen abszurd azt hallani, hogy egy amerikai nem csupán turistaként jön ide, hanem több időt maradna - meséli egy amerikai, aki tényleg nagyon szereti Magyarországot. Sok magyar egyszerűen nem érti, hogy az itteni állampolgárokon kívül miért akarna valaki is Magyarországon élni. Még nehezebben értik meg ezt, ha az illető az úgynevezett fejlett országokból jött.

"Megőrültél? Nagyon fura vagy. Londonra nem gondoltál? Vagy esetleg Bécs?"  kérdések, amiket gyakran hall az aki Magyarországon szeretne élni. 

Ezzel szemben a bevándorlók legtöbbje meg van győződve arról, hogy Budapestnek érdekes kultúrája van, egyedülálló a konyhaművészete és rengeteg kikapcsolódási lehetőséget kínál. Mindig rácsodálkoznak a világszínvonalú építészetre, az elkápráztatóan szép, több száz éves budapesti házakra.

Többek között az első helyen szerepel a külföldiek listáján a könnyű közlekedés Budapesten - különösen az autómentes közlekedést emelik ki. Ellentétben a londoni, párizsi, new yorki vagy római tömegközlekedéssel, a budapestit remeknek találják. Budapestben azt szeretem nagyon, hogy bárhova  eljutok gyalog is -  mondja egy Magyarországon élő  texasi. Ez lehetetlen lenne ott, ahonnan jövök. Texasban mindenhova autóval kell menni. Mindig hatalmas a forgalom, amit nagyon utálok. És így sokkal lassabbnak tűnik eljutni valahova - teszi hozzá. Sok turista határozza el, hogy Budapesten akar élni - így a város egyre sokszínűbbé, multikulturálissá válik - mondja egy ausztrál, aki hat éve él itt.

Mindezzel együtt értik a külföldiek a magyarok hozzáállását, amikor a "te mit csinálsz itt?" kérdést felteszik. Magyarország gazdasága sok kívánnivalót hagy maga után - érvel Marcus. Hozzáteszi, hogy a magyar bérek általában jóval az amerikai bérek alatt vannak. Azt is sokan észreveszik, hogy milyen nagy a munkanélküliség itt. Mindemellett az elektronikai eszközök, a ruhák és az éttermek sokszor dupla, vagy néha tripla árúak más országokhoz képest. Ugyanakkor a gazdaság, mint sok más országban, nagyon lassan akar magához térni. 

A magyaroknak mégis igazuk lehet: "mit csináltok itt Magyarországon?"

Írta: Babalola Hakeem

Címkék: személyes 2012.09.19. 23:10

süti beállítások módosítása