Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Minidzsungel és a legjobb afrikai kávék a Balaton mellett

DSCF0488.JPG
Az egyetlen magyarországi Afrika Múzeum nagyon népszerű: a csúcsszezon alatt átlagosan több mint kétezer látogató fordul meg a balatonedericsi birtokon. Az áprilistól novemberig üzemelő múzeumban találhatók ritka afrikai műalkotások, autentikus faragványok, elefántagyarak, bútorok, trófeák, bebalzsamozott állatok, könyvek, illetve térképek, melyek közül a legrégebbi 1790-ből származik.

DSCF0492.JPG
Egy magyar vadász, dr. Nagy Endre alapította a múzeumot 1988-ban, amely feltehetően az első ilyen intézmény Kelet- és Közép-Európában.
A korábban Tanzánia Ház és a Magyar Vadászok Safari Clubja néven működő múzeumot jelenleg Beretz Katalin, dr. Nagy Endre hetvennégy éves özvegye tartja fenn, aki férje 1994-es halála óta látja el ezt a feladatot.
Halála előtt dr. Nagy azt kérte a feleségétől, hogy földi maradványai egy részét Afrikában temesse el. A múzeum egyik dolgozójának elmondása szerint a felesége teljesítette a kívánságát, és dr. Nagy hamvai egy részét a tanzániai Meru vulkánnál temette el.
Dr. Nagy a második világháború alatt menekült Afrikába, ahol békére és szerelemre talált.
Magyarországra visszatérve elhatározta, hogy afrikai emlékhelyet hoz létre, ez vezetett a balatonedericsi múzeum megszületéséhez. Balatonederics egy tipikus magyarországi kistelepülés, körülbelül 250 kilométerre Budapesttől, a fővárostól.

DSCF0489.JPG
A múzeum egy hathektáros területen fekszik a Becehegy tövében, amely nyugaton a Keszthelyi-hegységbe fut bele, délen pedig a Balatonnal találkozik, amely maga is egy minden nyáron milliókat vonzó turistacélpont.
"Megdöbbentett, hogy milyen rengeteg kiállítási tárgy található itt a maszáj törzstől" - meséli Archie Bonka, aki minden nyáron a múzeumban dolgozik. Hozzátette, hogy lehetetlen úgy távozni a múzeumból, hogy ne maradnának az emberrel az itt látottak emlékei még napokig.


archie and katalin.JPGHabár az idelátogató afrikaiak egy része állítólag kényelmetlenül érezte magát amiatt, hogy szerintük az értékes gyűjtemény hadizsákmányként került ide, mások elismerésüket fejezték ki aziránt, hogy dr. Nagy és felesége az afrikai örökséget ápolják egy hathektáros területen egy viszonylag ismeretlen faluban.
Mr. Bonka úgy véli, hogy "ha az örökségünk egy részét így meg lehet őrizni, és azt a célt szolgálhatja, hogy a népünkkel szemben negatív érzéseket táplálók gondolkodását nyitottabbá tegye, akkor mindenképp megéri".
A múzeum egy tipikus afrikai falu tökéletes mása az egy kilométernyi minidzsungellel, a saját állatkerttel, a sárkunyhóval, a három afrikai ajándékbolttal, és a Timbuktu kávézóval, amely a "legjobb" afrikai kávékat kínálja Kenyából, Ugandából és Etiópiából.
Ebben a nagyszabású múzeumban még állatok is élnek, köztük bivaly, kecske, zebra, folyami disznó, tehén, teve, antilop, szamár, baromfi, kacsa és a látogatók kedvence, egy harminckilenc éves afrikai bagoly.

Írta: Hakeem Babalola

Címkék: kultúra Balatonederics Afrika Múzeum Tanzánia Ház Magyar Vadászok Safari Clubja Beretz Katalin dr. Nagy Endre 2012.09.12. 10:36

süti beállítások módosítása