Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Alsószentmártonnak a bevándorlók is segítenek

Ruxanda Renita írása

Mostanában láttam a Felhőatlasz című filmet- ami valószínűleg az egyik legjobb most a mozikban. Amikor Adam, egy nemesember elviszi a feleségét, hogy csatlakozzanak a rabszolgatartás eltörlését szorgalmazó mozgalomhoz, az apósa megpróbálja megakadályozni őket ebben. Mint mondja, az ő tevékenységük csak egy csepp a tengerben. “De az óceán cseppek sokaságából áll”- válaszolja Adam. (Michell, Felhőatlasz)

Tamas revesz.jpg

Ez ösztönöz engem és remélem, hogy a generációmat is. Ez a cikk nem filozofikus jellegű, sokkal inkább arról szól, hogy bátorság kell ahhoz, hogy valaki a szomszédját segítse. 

Alsószentmárton Dél-Baranya Ormánság nevű részén található nagyon kis terület, amelyet főleg beások laknak (a romák egy csoportja). Eredetileg horvátok laktak itt, de ez a népcsoport elhagyta a falut, mert nem megfelelő a fekvése, így költöztek ide a beások. Azt mondhatjuk, hogy Alsószentmárton a semmi közepén található. A  legközelebbi város, Siklós három órányi távolságra található. Mai rohanó világunkban kevesen figyelnek oda egy ilyen falura. Mégis vannak olyan fiatalok, mint mi, akik egy szebb jövőről álmodnak.   

1977-ben a Pulitzer Emlékmű Díjas Révész Tamás ellátogatott a faluba és mélyen megérintette az a kép, hogy roma gyerekek egy csoportja álldogál a hóban- a háttérben egy kunyhó, amely az otthonuk. Ebből az indíttatásból egy fotósorozatot készített Alsószentmártonról, aminek az volt a célja, hogy “ötvözze azt, ami szemmel látható azzal, ami csak a lélek számára érzékelhető” (prweb.com) 35 év telt el, de Alsószentmárton társadalmilag és gazdaságilag azóta is az egyik legelőnytelenebb helyzetben lévő falu, 95%-os munkanélküliséggel. 

Tamas Revesz Roma People.jpg

Révész Tamás: Romák

Egy csoport Magyarországon élő külföldi a budapesti Rotaract Klubból magához ragadta a kezdeményezést, hogy segítse az alsószentmártoni fiatalokat, számítógépeket és informatika oktatást biztosítva számukra. A falu 1200 lakosából körülbelül 42% 18 alatti fiatal- tehát a jobb jövő reményének kulcsa az ő kezükben van. Ennek ellenére a faluban semmilyen oktatási intézmény nincs- kivéve egy buddhisták által működtetett általános iskolát. Vas Péter, Alsószentmárton polgármestere elmondása szerint a gyerekek egy része a szomszéd falu általános iskolájába jár és olyanok is vannak, akik sehová. A Rotaract Klub azt reméli, hogy a  számítógépek segítségével a beás fiatalok bővíteni tudják tudásukat, szélesítik a világról alkotott nézetüket, és végsősoron a munkanélküliség csökkenéséhez is vezet majd a internet használata.

Akik szeretnének számítógépeket ajándékozni és/ vagy részt venni az alsószentmártoni fiatalok informatika oktatásában, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Rotaract Klubbal az alábbi email-címen: rtcbudapestcity@gmail.com, vagy a Facebook oldalon: https://www.facebook.com/RotaractClubBudapestCity?fref=ts.

A dalai láma azt mondta: “Földünknek nagy szüksége van békítőkre, gyógyítókra, újjáépítőkre, mesemondókra és mindenféle olyan emberre, aki szeretni tud”.

Építsünk egy jobb jövőt, eltörölve a diszkriminációt és mindenféle téveszmét úgy, hogy elkezdünk segíteni egymásnak!

Címkék: közélet jótékonyság Alsószetnmárton Rotaract 2013.02.27. 09:29

süti beállítások módosítása