Mióta bevándorolt mongol családokkal vagyok kapcsolatban Magyarországon, rájöttem, hogy szakácsművészetük elengedhetetlen része a mongolok hagyományos étele, a MANTI. Alig találhatunk itt olyan családot, ahol ne lenne egy adag MANTI, ami a mélyhűtőben várakozik arra, hogy elővegyék. Hogyha még egyetlen mongol barátod sincsen, most elolvashatod a tradicionális receptet magyar hozzávalókkal.
Hozzávalók 44 darab MANTI-hoz:
Száraz rész (tészta):
500 g liszt
0,4 l víz
1 teáskanál só
Töltelék:
500 g Darált sertéshús
500 g marhahús
4 db hagyma
100 g – sertészsír
2 evőkanál víz
Só és bors (ízlés szerint)
50 g vaj
1. Lépés:
Daraboljuk apróra a hagymát.
2. Lépés:
Tegyük a sertést és marhát egy edénybe majd keverjük össze a hagymával és a sertészsírral.
3. Lépés:
Hogy a darált hús puhább legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál vizet. Keverjük össze sóval és borssal ízlésünknek megfelelően. (Hogyha nem vagy biztos a termék sósságában, mielőtt megformáznád a MANTI-t, készíts egy teszt verziót, amit a felforralt sózatlan vízbe teszel)
A tölteléket tedd félre, tisztítsd meg és töröld szárazra az asztalt.
Készítsük el most a száraz részt, a tésztát:
4. Lépés:
Készíts egy kört a lisztből egy mélyedéssel a közepén, úgy hogy a belerakott hozzávalók ne folyjanak ki a lisztből emelt körön. Tegyél bele egy nyers tojást és sót, ezeket keverd össze úgy, hogy ne érjenek a liszt körhöz. Ezután adj hozzá 0.4 l vizet és kevergesd a liszt körön belül.
5. Lépés:
Gyúrd össze ezeket úgy, hogy egy puha, nyúlós tésztát kapj.
6. Lépés:
Nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy a hosszú rúdszerű tésztacsíkot kapj, ami nem vastagabb 4 cm-nél. Ezt darabold fel 2-3 cm széles részekre.
7. Lépés:
Gömbölyíts ezekből kicsi golyókat és lapítsd őket össze, hogy egy lapos, de kerek tésztát kapj, amibe a tölteléket könnyedén be lehet tölteni.
8. Lépés:
Tedd a tölteléket mindegyik tészta tetejére (annyit tegyél belőle, hogy ráférjen kényelmesen a tésztára).
9. Lépés:
A MANTI formázása:
Emeld fel a két párhuzamos sarkot és érintsd őket össze középen. A maradék két sarkot is érintsd össze, hogy úgy nézzen ki, mint egy batyu.
10. Lépés.
Fedd be a gőzölőt vajjal és helyezd el benne az elkészített MANTI-kat, 40 perc után a manti kész is.
A MANTI-t tejföllel és friss petrezselyemmel vagy kaporral szokták tálalni.
Írta: Takács Alexandra
Egy kedves olvasó megjegyzéseit alább közöljük:
Semmi eget rengető hiba nincs benne,csak pár apróság
Nem tudom hol találtátok a manti nevet,a teljes maanton booz ( ejtsd: mánton bódz) röviden meg mantin
Ennél a fajtánál keleszteni kell a tésztát,ilyenkor pedig egy vastagabb tésztát kell kapj a gőzölés után. A nem keltésztás (ami a képen is van) az simán "bódz". Sertészsír helyett meg inkább a marhafaggyút rakjunk a húsba.
40 perc gőzölés meg nagyon sok.mantin esetén 30,sima esetén elég 20 perc is ha frissen készül.
Jah,és ami még fontos, a sertéshúst felejtsük el csak marha vagy bárány