Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Orosz a közönsége a The Big Joe's Bandnek

 548230_384465704949207_1208904208_n.jpg

2012-ben, az Orosz Kulturális Központ együttműködésével, két együttes: “The Big Joe’s Band” és a “Russian Rollers”, koncertet adott. Az első koncert dátuma április 13. volt, és én voltam az első látogatók egyike, akiket lenyűgözött a hangulat, amit a két együttes okozott. Energikus játékuk nem csak orosz látogatókat vonzott. Őszintén szólva a terembe nem fért be mindenki, így a közönség egy része az előtérből volt kénytelen élvezni a műsort.

Volt szerencsém interjút készíteni a “The Big Joe’s Band” ritmus-gitárosával, ami lejjebb olvasható.

Összességében, a csapatot úgy jellemezném, mint haladó gondolkodású, energikus, és innovatív ötletekkel teli zenés együttes.  Nagyon tehetségesek, és együtt a „Russian Rollers”-szel egy különleges koncertet adtak, ami elragadtatta az OKK közönségét. Mindenkinek azt ajánlom, hogy kövessétek őket figyelemmel a Facebook-on, ahol több információ lesz megtalálható. Én sok sikert kívánok nekik, és alig várom a következő koncertjeiket.

Mesélj az együttes létrejöttének történetéről, illetve tagjairól?

Minden, több mint egy évvel ezelőtt kezdődött. Én, és gitáros barátom parkokban, padokon ülve, játszogattunk, csak úgy, saját magunknak. Aztán valami sajáttal, instrumentálissal próbálkoztunk meg, mert énekelni közülünk senki sem tud, aki pedig tud – az rejtegeti a tehetségét. Később, a véletlen úgy hozta, hogy találkoztunk mega-dobosunkkal – Lászlóval (1974 óta a dobok mestere, egyébként!), és aztán minden megindult. Az Orosz Kulturális Központ együttműködésének, és a próbákon való kitartásnak köszönhetően, április 13-án, Russian Rollers nevezetű együttessel együtt, sikerült szerveznünk egy koncertet. Később Edina, mint énekes, csatlakozott hozzánk. És ezt én még röviden mesélem...

Mennyire állandó (baráti) a felállás? Nehéz volt összehozni az együttest?

A felállás teljes mértékben állandó. Együttesünk létrejövetele óta csak bővült. És, egyébként, baráti a hangulat. A közeljövőben elvileg majd egy basszusgitáros is fog hozzánk csatlakozni.

Hány éve létezik az együttes?

A padokon körülbelül 2 éve játszunk. Jelen felállás szerint körülbelül egy éve létezünk.

Hogyan lehet jellemezni a zenétek stílusát?

Jellemezni a stílusunkat nem is olyan egyszerű, legalábbis nekem. Ez egy keverék country-ból, surf-rock-ból, rock-n-roll-ból, blues-ból, meg még valamiből. Szóval, ilyen ez a zene. Többnyire instrumentális, egyébként. 

Miért pont ezt a stílust választottátok?

Mert egyszerű (legalábbis az én részem), pörgős, kevesen játszák, mert a modern mértékek szerint „nem divatos”. Ennek ellenére ilyen fajta zene különböző (mint korilag, mint szociális értelemben) hallgatókat vonz.

A koncerteken játszotok valamiféle saját zenét?

Programunk körülbelül 50%-a saját (főleg instrumentális) darabokból áll. Feldolgozások esetében igyekszünk nem egyszerűen lemásolni, de hozzáadni valami sajátot is, illetve sajátosan átdolgozni, avagy „művészien átgondolni”. Gyertek el a koncertünkre, és megértitek, hogy miről beszélek.

553069_384465774949200_744321127_n.jpg
És miért pont „The Big Joe’s Band”?

Ez egy hosszú, és szomorú történet. Na jó, nem szomorú. Egy kis bevezetés: grúzul „bidzső” olyasmit jelent, mint „span”, vagy „haver”. Mi a solo-gitárossal (pontosabban a társaságunk nagyobb része) viccből így szólunk egymáshoz – ilyenek vagyunk.

Valaki kitalálta azt, hogy legyen „Bidzsőz Band” a nevünk, de a már említett, gitárosunk (aki maga a Big Joe, egyébként) kiállt az angolosítás és szolidabb megfogalmazás mellett. Valahogy így történt a névválasztás.

Már két koncertre került sor OKK-ban. Számítottatok ilyen kavarodásra?

Őszintén szólva kellemesen meg voltunk lepve, amikor szembesültünk azzal, hogy az első koncerten a terem több, mint teljesen tele volt (szó szoros értelmében – többen nem kaptak ülőhelyet, illetve valaki a termen kívül volt kénytelen tartózkodni). A második koncerten kicsit kevesebb néző jelent meg. Vagy azért, mert többen szabadságon voltak, vagy azért, mert a fiatalabb közönség belevetette magát a tanulásba (épp vizsgaidőszak volt), vagy éppen azért, mert megerőltetően magas volt a belépési díj – 500 Ft (egyébként a keresett pénzből „Russian Rollers” basszusgitárosának vettünk egy erősítőt).

Hogyan sikerült az OKK-ba bekerülni, kié volt a kezdeményező szerep a koncertjeitek szervezésében?

Az az ötlet, hogy az OKK-nak a programjait olyasmivel kellene változatosabbá tenni, ami a fiatalságot is vonzaná, már rég óta keringett a levegőben. Ezért, ahogy összeállt a csapat, rögtön meg is kaptuk a koncert dátumát.

Van lehetőség arra, hogy valahol máshol hallhatóak legyetek az OKK-n kívül?

Egyelőre csak a próbán, de idővel szeretnénk egy szórakozóhelyen, vagy akár többen is, fellépni.  Ezért azt ajánljuk, hogy kövessétek a híreket, akár facebook-on is. Ott a későbbiekben több féle információ lesz majd található.

A második koncerten egy énekesnőtök is lett. Kihez, és hogyan tartozik ez az ötlet?

Azt hogy hogyan jött az ötlet, már elfelejtettem, de feltételezem, hogy a program változatosságának kedvéért. Kinek? – egy nagyon jó barátnak.

Kik hallgatnak benneteket, illetve látogatnak el a koncertjeitekre?

Többnyire a közönség a Magyarországon tartózkodó, illetve lakó, honfitársakból áll, illetve barátaink, ismerőseink, és az ő ismerőseik. Valamint az ismerőseiknek az ismerőseinek a rokonainak az ismerőseinek a rokonjaiból, és így tovább.

523506_472688026078252_807764854_n.jpg
Mik a jövőbeni terveitek? Milyen irányba szeretnétek fejlődni a későbbiekben?

Szerintem az Észak-Nyugati lesz az – jobb ott a klíma. Komolyan szólva meg igazából nincsenek is különleges terveink. Ideális esetben szórakozóhelyeken, vagy akár fesztiválokon is szerettünk volna fellépni.

Milyen nehézségek és problémák léphetnek fel a koncertre kerülő anyag előkészítése során?

Főleg szervezési. Itt olyasmire gondolok, mint az egymáshoz való igazodás, mint például kinek mikor jó próbálni, meg hasonló.

Ha csak egy alkalmam lenne arra, hogy meglátogassam Magyarországot, és csak egy valamit láthatnék – mit javasolnátok?

Hm, én személyesen a koncertünket javasolnám, úgy sincs itt semmi látnivaló. Komolyan szólva pedig, az a véleményem, hogy egy konkrét dolgot kiválasztani a látnivalók tömegéből nehéz, mert itt minden olyan szép.

Bővebb információt, és más érdekes (vagy nem) dolgot itt találtok: http://www.facebook.com/TheBigJoesBand

Írta: Takács Alexandra

Címkék: kultúra Big Joes Band Orosz Kulturális Központ Russian Rollers 2012.10.12. 12:18

süti beállítások módosítása