Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Jótékonysági eseménnyel ünnepelték Nigéria évfordulóját

SAM_3600.JPGNigéria budapesti nagykövetsége két szociális intézmény meglátogatásával ünnepelte az ország függetlenné válásának 52. évfordulóját.

Ez a gesztus, amely "a két ország és népeik közelebb kerülését segítő lépések" közé tartozik, az első ehhez hasonló a nagykövetség részéről, mely 1992-ben nyílt meg, amikor Nigéria és Magyarország már huszonnyolc éve diplomáciai viszonyban állt egymással.

Nigéria jelenlegi magyarországi nagykövete Chief Eddy Onuoha a hatodik a sorban, bár még nem adta át megbízólevelét a magyar kormánynak. A nagykövet ellátogatott az Idősek Otthonába, ahol a helyi riportereknek úgy nyilatkozott, hogy az esemény a két ország közti viszony javításának speciális eszköze lehet.

charity3.JPGOnuoha utalt rá, hogy a nagykövetség további lépéseket tervez a régióban, melyek elősegíthetik a kölcsönöst megértést és gyarapíthatják a kultúrközi események számát.

A nagykövet, aki szerint a nigériai a világ egyik legvendégszeretőbb, idegenekre legnyitottabb népe, leszögezte, hogy a kormány ugyan tudja, hogy jelen vannak Magyarországon, de "szeretnénk, ha az emberek is tudnák, hogy itt vagyunk".

Onuoha hangsúlyozta, hogy minden felelős szülő számára elsődleges fontosságú kell legyen, hogy gyermekei sikeressé váljanak az életben. Hozzátette, hogy bármilyen jómódú legyen is egy szülő, ha nem képes felkészíteni gyermekét az élet nehézségeivel való megbirkózásra, akkor szülőként elbukott.

Ezért arra buzdította a szülőket, hogy a lehető legtöbbet nyújtsák gyermekeiknek annak érdekében, hogy a gyerekek kifejleszthessék azokat a készségeiket, melyek elősegítik, hogy tanulmányi sikereket érjenek el.

Úgy tűnik, a látogatás feldobta az időseket, mert többségük - még azok is, akik rollátorral közlekednek - mosollyal az arcukon táncoltak a különleges esemény alkalmából.

charity.JPGMég érdekesebb volt azonban a Gyermekotthonban tett látogatás, ahol a nyolc és húsz év közti gyerekek szabadon elvegyültek a vendégeik közt. Kíváncsian mosolyogtak a látogatókra, kérdezgették őket, viccelődtek velük, táncoltak nekik, és őszintén örültek a társaságuknak.

A két intézmény vezetői is hálájukat fejezték ki. Az Idősek Otthona vezetője, Barta Zsolt szerint az esemény igazán különleges nyitánya volt az intézményben megkezdett munkának. A Gyermekotthon vezetője, Fejéregyháziné Girtler Andrea azt mondta, hogy "a gyerekek sosem fogják elfelejteni ezt a napot. A kultúrák találkozásának legjobb pillanata volt ez".

Miközben a tízéves Majoros Lajos azt kérdezgette, honnan érkeztek az ajándékok, a tizennégy éves Németh Zsuzsi felolvasta Nigéria rövid történelmét. Nigériát úgy írta le, mint az afrikai zene bölcsőjét.

charity5.JPGÉs valóban: Foluke, Lanre és Remi triója a telthangú éneket, az elegáns kongázást és a beszélő dobok megszólaltatását ötvözte, aláhúzva Németh kisasszony állítását.

Az idősek egy plazmatévét kaptak, a gyerekek pedig egy sátrat, egy gumiasztalt és rollereket, melyeket rögtön kicsomagoltak, hogy máris használatba vegyenek.

Írta: Babalola Hakeem

Címkék: közélet jótékonyság gyermekotthon idősek otthona Nigéria Chief Eddy Onuoha 2012.10.08. 09:54

süti beállítások módosítása