Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Milyen egy vietnámi esküvő?

Wed3.jpgJön a nyár- nagyszerű időszak egy sokszínű esküvőhöz.  Érdekel, hogy milyen egy ázsiai esküvő?  Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy milyen egy Buddhista és Konfuciánus ideológiákkal átitatott, hagyományos vietnámi lagzi.

Az európai és a vietnámi esküvők - épp ahogy ezek a kultúrák is - nagyon mások. Még ha Európában születtek és nőttek is fel, a Magyarországon élő vietnámiak még ma is tartják hagyományaikat. Három fontos mozzanat van egy hagyományos esküvőn:

Wed8.jpgA menyasszony és a vőlegény szüleinek formális találkozása

Ez a találkozó az első, és legegyszerűbb állomás a három közül. Ilyenkor a vőlegény szülei ajándékokat (pl gyümölcsöt, édességet, süteményt)  visznek a menyasszony szüleinek. A találkozó célja az, hogy a menyasszony szüleitől engedélyt kérjenek hogy férj és feleség lehessenek. Kitűzik a megfelelő  dátumot, és megegyeznek abban is, hogy a vőlegény szülei és rokonai mennyi és milyen ajándékokat vigyenek az eljegyzésre. Az ajándékok száma ezen a napon páros szám kell hogy legyen.

Az eljegyzés

Wed4.jpgAz eljegyzés napján a vőlegény családja elhozza az előzőleg megbeszélt ajándékokat. Ezen a napon az ajándékok száma páratlan kell hogy legyen: 5, 7, 9 nagy tányérokon tálalva általában van: Trau Cau (hagyományos gyümölcs és levél, ami csak eljegyzések alkalmával kerül elő); alkohol (lehet bor,sör, pezsgő, rövidital); dohány; tea; 2 féle tipikus sütemény (zöld és piros színű); gyümölcsök; főtt, tapadós rizs; egy sült vagy főtt egész malac.
Ezeket az ajándékokat 5, 7, 9 fiatal, nem házas fiúk hozzák a vőlegény családjából és  5, 7, 9  fiatal hajadon fogadja őket a menyasszony családjából. Mind hagyományos ruhákban vannak, és a fiúk és lányok csoportja egységes színeket viselnek: a lányok pirosat, a fiúk pedig fehér inget nyakkendővel, és sötét színű nadrággal. Az ajándék átadása után mindkét csoport pénzt kap piros borítékban a vőlegény és a menyasszony családjától.

Wed 1.jpgAz esküvő

Wed5.jpgA nagy ünneplés általában egy hotelben vagy egy étteremben van, ahol férjnek és feleségnek nyilvánítják az ifjú párt. Ilyenkor együtt eszik és iszik a család és a barátok. Itt nincs templomi esküvő.

Az Európában élő vietnami közösség még mindig tartja ezeket a hagyományos esküvői szokásokat, és a Magyarországon is így ünnepelnek. Ahogy a magyarok megismerik ezeket a szokásokat, úgy ők is élvezik ezt a számukra új esküvői stílust. 

Írta: Nguyen Van Anh

 

Ráadásként következzen két videó angolul tudóknak:

 

 

 

Címkék: személyes kultúra vietnámi esküvő 2012.10.02. 09:09

süti beállítások módosítása