Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Ezer sárkány – ezer íz

IMG_6495.JPG

Kína gasztronómiai térképe alapvetően négy, illetve nyolc részre osztható, melyek konyhaművészete régiónként különbözik egymástól.

Északi- észak-keleti régió: A pekingi konyha mellett a hunani XIANG és a sandongi LU tartozik ide. Keleti, vagy sanghaji konyha néven ismert a jangsu-i HUAIYANG, a fujiani MIN és a zhejiangi ZHE. Kína nyugati részén a szecsuáni CSUAN konyha, illetve az észak-nyugati  xinjiangi ízek meghatározóak. A dél-kínai, azaz kantoni YUE konyha az egyik legnépszerűbb kínai konyha a világon.

Ezek a konyhaművészeti stílusok a rendelkezésre álló alapanyagok, az, a földrajzi és éghajlati adottságok, a történelmi hagyományok, szokások, az életstílus és persze a különféle főzési technikák alapján alakultak ki. Az egyik sok fokhagymát és mogyoróhagymát használ, míg a másik csípős fűszereket, vagy míg északon a húsok dominálnak, délen a tengeri herkentyűket részesítik előnyben. A Huayang konyha technikája a párolás, gőzölés, míg a szecsuánira a hirtelen sütés a jellemző. 

Az alapanyagok és hozzávalók, az elkészítés módja, illetve a régiók közötti kulturális különbségek határozzák meg az ételek karakterét, és azt is, hogy kinek mit jelent a kínai konyhaként számon tartott, ezerféle összetételű, kinézetű és ízvilágú kulináris titok.IMG_6443.JPG

Chuan (Sichuan)

A szecsuáni konyha (Dél-Nyugat Kína, elsősorban Szecsuán tartomány) jellemző karakteres ízvilágát a pikáns és csjpős fűszerek, a chili, a fokhagyma és a szecsuáni bors ízlés szerinti használata határozza meg. A szezámpaszta, mogyoró és gyömbér szintén meghatározó ízű alapanyagok a szecsuáni konyhában.

Hui (Anhui)

A híres Huangshan hegységbeli ételkészítési hagyományok határozzák meg a Hui gasztronómiai stílust, mely hasonló jellemvonásokkal rendelkezik, mint a Jiangsui konyha, azzal a különbséggel, hogy itt a zöldségek és gyógynövények dominálnak. Anhui tartomány különösen gazdag bambuszban és gombában.

Lu (Shandong)

A Shandongi konyhát rüviden Lu konyhának nevezik.

Hosszú történelmi hagyományokra épül, hiszen ebben a stílusban készültek a császári udvartartás konyhájának ízvilágát meghatározó ételek. A Lu konyha elsősorban Észak-Kínában elterjedt.

Többféle főzési metódussal készült ételek, sok tengeri finomság jellemzi.

Kagylók, párolt halak, édes-savanyú ponty, csirkék. Nagyon finomak az előételek és apró falatkák.

Min (Fujian)

Jellemző étel: a Geng – sűrű fujiani leves

Tengerparti övezet lévén sok halat és tenger gyümölcsét használnak 

Népszerű zöldséges ételek még az erdei gombából és a bambuszhajtásokból készült finomságok. Az ételek, a tenger gyümölcsei ízét, aromáját és állagát meghatározza a főzési technológia, a párolás, gőzölés és forralás, továbbá a hatékony szeletelés és vágási technika alkalmazása.IMG_6497.JPG

Huaiyang /Su (Jiangsu)

A SU konyha  tulajdonképpen kombinálja a legfontosabb kínai konyhákat, mégpedig a  Yangcse folyó alsó folyásának területéről, a yangzhou, nanjing, suzhou  és zhejiangi stílusokat. Világszerte népszerű és híres jellegzetes íze és jellemzői miatt.

Az egyik legismertebb Huayang étel a Jingling szárított, sózott kacsa és a kristályhús (disznóláb világosbarna szószban), illetve az áttetsző rákhéj gombócok (kissé zsjros, de friss sertés húsgolyók rákhéj porban), illetve a borban párolt teknősbéka csirkével és gombával.

Yue (Hong Kong és Kanton)

A világhírű dim sum egy kantoni kifejezés, mely kicsi, apró falatkákat jelent. A ”dim sum”  hagyományos főzési technológiákkal, azaz sütéssel, gőzöléssel, párolással és sütéssel készült ételeket takar.  A kis gőzgombócok úgy készülnek, hogy egy ember akár többféle ízt is megkóstolhat, rizsben, lótuszlevéllel, gőzgombócokkal, frissen sült, vagy sütött gombócok formájában, zöldségekkel, húsokkal, zabkásával, levesekkel töltve. A kantoni étkezés, a „Yum cha”  dim sum variációk és tea fogyasztásán alapul.

A „Yum cha” kifejezés konkrétan a teaivást jelenti. A Kínában és külföldön egyaránt elismert és népszerű, hosszú múltra visszatekintő, kantoni stílusú étkezés egyedi, vonzó ételek fogyasztását jelenti. Kínában másutt is fogyasztják a dim sum-okat.IMG_6442.JPG

Xiang (Hunan)

A hunani konyha híres csípős, erős fűszeres ízvilágáról, friss aromájáról és az ételek mély, sötét színéről. A legáltalánosabb főzési technológiák a párolás, sütés, gőzölés, füstülés és a cserépedényben sütés.  Hunan híres mezőgazdaságáról, ezért a hozzávalók változatosak.

Xinjiang

Az észak-nyugati xinjiangi konyha alapvetően különbözik a hagyományos kínai konyhától.  A soknemzetiségű régió ízvilágát meghatározza az ujgur nemzetiség hagyományos, jellemzően birkahúsból, kebabokból, sült halból, zöldségekből, tésztából álló, iszlám étkezési előírások szerinti táplálkozása.IMG_6496.JPG

Zhe (Zhejiang)

A  Zhejiangi régió hagyományos étkezési szokásain alapuló Zhe konyha jellemzően friss, könnyű, érett illatú ételek összességét jelenti.

legalább négy jelentős irányzatát ismerjük, egy-egy, gasztronómiailag önmagában is meghatározó stílus formájában:

Hangzhou-i stílus : könnyed variációk, sok bambuszrügyből készült étel,

Haoxing stílus: szárnyasok és édesvizi halak

Ningboi stílus: elsősorban tenger gyümölcsei 

Shanghai stílus: különféle Zhe konyhák keveréke, a híres sanghaji gőzgombócokkal kiegészítve

Lin Shengqin asszony tehetséges üzletasszony, immár 17 éve él Magyarországon. Nemzetközi élelmiszerüzlet hálózatot és éttermeket működtet. Az 1000 Sárkány étteremben készítettünk vele interjút.

 

 

Írta: Ma Ying és Hajbáné Nagy Judit

Címkék: gasztro kínai ételek kínai étterem ezer sárkány 2012.09.29. 08:45

süti beállítások módosítása