Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Alexander Tinei - a moldovai festő, aki meghódította a világot

Ruxanda Renita írása

                                                                                “...minden lehetséges a hívőnek.” (Márk Evangéliuma, 9: 23)

Alexander Tinei and his painting.jpg

Azoknak, akik érdeklődnek a kortárs művészet iránt, talán ismerősen cseng Alexander Tinei neve akár a Deák Erika Galéria kiállításából, a 2012-es budapesti Művészeti Piacról vagy a debreceni MODEM-ben megrendezett 'Alkony' című kiállításról (melynek kurátora Jane Neal volt), hogy a nemzetközi kiállításokat ne is említsük. Hogyan tud egy moldovai művész szakítani a nemzetéről alkotott előítéletekkel és a magyarországi és nemzetközi művészeti piac vezető festőjévé válni?  

Emlékszem, amikor először találkoztam Alexanderral: egy arrogáns, egocentrikus emberrel való beszélgetésre voltam felkészülve, hiszen a legtöbb művész ilyen, amikor híres lesz és kivívja magának a kritikusok és nemzetközi művészeti piac tiszteletét is. Ehelyett egy nagyon barátságos és szerény emberrel találkoztam, aki szükség esetén felajánlotta segítségét. Azt hiszem, ez volt az első olyan alkalom életemben, amikor teljesen tanácstalan voltam, mivel arra készültem, hogy egy szkeptikus művésszel lesz dolgom, vagy legalábbis néhány ironikus válaszra kell jól reagálnom. A találkozást követően azonnal a kortárs ember tipikus kérdései villantak át agyamon: “Egy ilyen ember hogy tud érvényesülni a nagyon is versenyszellemet követelő művészeti piacon anélkül, hogy arrogáns vagy rámenős lenne?” vagy “Hogy tud valaki becsületes maradni azok után, hogy megtapasztalta a hírnevet?”   

ALexander Tinei_Birds.jpg Azóta egy év telt el. Alexander Tinei, a moldovai művész 12 évvel ezelőtt érkezett Budapestre abban a reményben, hogy eltörli a földrajzi határokat. Egy új művészeti forradalmat akart elindítani a lélek erejének segítségével, egy olyan törekvéssel, ami generációjának festői számára túlságosan naivnak hathat. Mint annak idején Kandinszkij, aki Oroszországból Németországba ment és az ottani Expresszionista irányzatnak adott egy spirituális tartalmat, Tinei Moldovából utazott Magyarországra és az itteni kortárs művészeti életre hatott. Tinei szerint az embernek erős lelki gyökere kell, hogy legyen- máskülönben elveszíti identitását. Festményeinek központi témája is ez: az a küzdelem és kínlódás, amit az az ember él át, aki elveszítette lelkét, identitását, egy olyan egyetemes fájdalom, amit minden néző megért, nemzeti identitástól  vagy etnikumtól függetlenül.             

Alexander Tinei_mother and child.jpg

Képeinek témája és technikája felkeltette sok műkritikus érdeklődését és több publikációban is méltatták, többek között a híres, 2002-ben megjelent kortárs művészetről szóló 'P2 Vitamin'-ban.

Noha a magyar Deák Erika Galériát képviseli, műveit kiállították már a londoni Saatchi Galériában és a Calvert 22-ben, New Yorkban az Ana Cristea Galériában. Jelenleg Lipcsében, az Eigen+Art Galériában tekinthetők meg festményei.

Egy újabb meglepő dolog Tinei hozzáállása a művészi hírnévhez és dicsőséghez; ebben hasonlóan gondolkodik Andy Warhollal és tőle idéz:

“A jövőben mindenki híres lesz 15 percre.” Tehát az ő feladata inkább Isten szolgálata a Földön. 

Címkék: kultúra Alexander Tinei 2013.02.18. 20:20

süti beállítások módosítása