Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Rögbiznek a Budapesti Számkivetettek

Írta és fényképezte: Dauhalevics Valéria

rugby3.png

Bár Magyarországon nem számít népszerűnek a rögbi, ennek ellenére megtalálhatjuk a profi sportágak között.

rugby1.png

Budapest egyik rögbicsapata a Budapesti Számkivetettek (Budapest Exiles RFC - fekete és rózsaszín színekben). A klubot 1991-ben alapította néhány külföldi fiatal.

rugby2.png

Mára már magyarok is lehetnek csapattagok. A régi csapat mellett már van női csapatuk. Emellett az öregfiúk és a juniorok is védik a klub becsületét.

rugby4.png

A Budapesti Számkivetettek egy nyüzsgő, sokszínű közösség. Nemcsak nemzetköziségében színes - itt nő, férfi, öreg, fiatal, profi és amatőr, mind együtt szervezi a rendezvényeket, versenyeket- egyesült erővel egy emberként szurkolnak egymásnak.

rugby13.png

Jelenleg a Budapesti Számkivetettek csapat játékosai között vannak angolok, magyarok, írek, kanadaiaik, dél- afrikaiak, franicák, walesiek, portugálok, belgák, osztrákok, japánok, olaszok, új-zélandiak és skótok.

rugby9.png

Vannak régebbi játékosok más országokból is, és voltak már köztük olyanok is akik csak pár hónapra látogattak Budapestre.

rugby7.png

A csapat számos nemzeti és nemzetközi rangadón is részt vett.

rugby8.png

Bár a csapatnak (ahogy Magyaraország többi rögbicsapatának) nincs túl sok szurkolója, minden meccset családtagok és barátok tucatjai nézik. „Úgy szurkolunk egymásnak ahogy egy nagy családban szokás és ez nagyon fontos”

rugby5.png

A tavalyi év óta a Budapesti Számkivetettek RFC csapata a Magyar Extra Ligában játszik, ami a hazai élvonalnak számít.

rugby6.png

A csapat sikere úgy tűnik mégis késlekedik - a magyar versenytársak és a közönség kevésbé támogatja őket. „ A bírók a meccsek alatt  többnyire az ellenfeleinket részesítik előnyben” mondta egyik játékosuk.

rugby10.png

„Tudjuk hogy vannak csapatok Magyarországon, akik jobban játszanak nálunk, külső segítség nélkül” - magyarázza az edző.

rugby11.png

„Nem bánom, ha egy fair játékban alul maradunk. De a diszkrimináció nem egyeztethető össze a rögbi szellemiségével” – állítja az egyik játékos.

rugby12.png

A Budapesti Számkivetettek RFC tagjai továbbra is pozitívumnak érzik a különbözőségüket. Folytatják útjukat az egység és siker felé.

Címkék: sport személyes rögbi budapesti számkivetettek 2012.06.27. 15:31

süti beállítások módosítása