Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Allah minden napján szaladnak a lovak

Magyarországon csupán pár ezer török vagy arab él, mégis ha végigmegyünk a pesti Nagykörúton minden második étterem az övék.  Igaz ami nekünk Mohácsi vész, az nekik diadal, de a közös múltból számos olyan érték maradt ránk mint a kávé vagy mint a fürdők, csak hogy legkézen-fekvőbbeket említsük. Az Odeon Lloyd mozi bevándorlókról szóló Colours fesztiválján magyar muszlimokról, muszlim magyarokról beszélgettünk.

Ömer Almak egy törökökből álló szervezet, a Dialógus Platform Egyesület vezetője nagyon optimista a magyar és török nép közötti barátságot illetően. A régmúlt háborúk okozta sebek begyógyultak, most a közös érdekek mentén számtalan új lehetőség adódik a kapcsolatok fejlesztésére. Számára a nyelv a kulcs bármely nép kultúrájához, ezért fektet a szervezetük nagy hangsúlyt a magyartanításra az újonnan érkezők körében. Szerinte a magyarok nagyon nyitottak és Budapest kiváló város, ahol a kultúrák egymást gazdagítva tudnak együtt élni.

A címben szereplő film rendezője Kiss Anna a forgatás felemelő pillanatairól beszélt, milyen sokat jelent egy filmesnek, részesévé válni egy migráns közösségnek, ugyanakkor milyen aprólékos és precíz munkát igényel a szereplők beszéltetése olyan bensőséges témákról mint a család vagy a vallás. A filmben feltűnő a női szereplők hiánya, ennek elsődleges oka a bevándorló muszlim családok zárt kultúrája, ahol a lányok-asszonyok szereplését egy dokumentumfilmben sokkal több idő elérni, mint amennyit  egy projektben készülő alkotás erre szánni tudna.

A beszélgetés egyetlen szakállas résztvevője Káldos János volt, aki több éve tért át az iszlám hitre és él magyar családjával a szerint. Ennek legnagyobb haszonélvezői a gyermekei, akik így karácsonykor és húsvétkor a nagyszülőktől ajándékot kapnak, míg otthon a ramadán végét ünnepelhetik. Munkája mellett János hobbiként a hazai konvertiták és bevándorló muszlimok helyzetét kutatja, amit fontosnak tartott kiemelni, hogy az itt élő arab-török migránsok a magyar átlag fellett képzettek, ennek megfelelően sok az orvos vagy a mérnök közöttük és sokan saját vállalkozást vezetnek.

Szerző: LM

Címkék: mozi a közélet kultúra fesztivál odeon minden lovak allah lloyd colours napján szaladnak 2012.05.12. 13:02

süti beállítások módosítása