Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

A magyarországi adók nagyon magasak, a szabályozás kiábrándító

AFRICANBUFFETMAINPAGE.jpg Az első magyarországi afrikai büfé tulajdonosai mesélnek arról, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, amikor belevágtak a vállalkozásukba, és milyennek látják a jelenlegi helyzetet. Emmy, akinek az afrikai büféje 2010-ben különdíjat kapott a Time Out Budapesttől a "legjobb olcsó, egzotikus étkezdék" kategóriájában, egy exkluzív videointerjúban számol be a magyarországi piaci helyzetről.

Emmy a tanzániai Zanzibárból származik, de már tizenhárom éve Magyarországon él. Elmondása szerint a vállalkozása beindítása óta egyszer sem tapasztalt semmiféle rasszizmust sem az intézmények, sem egyes emberek részéről. A nehézséget a túlzott szabályozás és a magas adók jelentik. Ráadásul a büfé még új, ezért egyelőre nem sokan tudnak róla.

Az interjúban a büfé másik társtulajdonosa is beszélt azokról a nehézségekről, amelyekkel szembe kellett nézniük a vállalkozás elindításától kezdve, és amelyek mind a mai napig fennállnak. Elmondta, hogy "nem könnyű Magyarországon vállalkozásba fogni, nagyon megnehezíti a dolgot, hogy egy hosszú eljáráson kell átesni. Mindjárt az elején kell hogy legyen egy üzlethelyiség, de az engedély megszerzése félévbe vagy akár egy teljes évbe is beletelhet, tehát már azalatt az időszak alatt is bérleti díjat kell fizetni az üzlethelyiség után, amikor még nem is működhet a vállalkozás".

Hozzátette, hogy Magyarországon a kisvállalkozások nagyon nehezen juthatnak hitelhez, szemben azokkal a nyugati országokkal, amelyekben mikrohitel-programok segítik az önálló vállalkozások beindítását. Emellett az éttermekre vonatkozó előírások is túl szigorúak, az áram drága, az adók pedig magasak.

Írta és a videót készítette:Omeiza Tersoo Itopa

Címkék: személyes gasztro vállalkozás Nigéria afrikai büfé Zanzibár 2012.07.24. 12:23

süti beállítások módosítása