Perspektívák Facebookon

Perspektívák

A bevándorlók hangja az országos médiában

Kabalapoharakkal indulunk a huszonötödik Szigetre

sziget2017_trasparentlogo.jpgMi alapvetően sajtótájékoztatóra mentünk, indultunk és érkeztünk.. Kérdezni, okosodni, ismerkedni, rájönni, megtudni, felismerni. Megrökönyödni. De ennyi idő után még DNS-mintát sem nagyon érdemes venni: egyszerűen csak összenőttünk a Szigettel és punktum. Bele is halnánk, ha most abban kéne hagyni... (A Nagy Sziget-blog újraértelmezése, 3. rész)

A cikk folytatódik »

Címkék: sziget sziget fesztivál 2017.06.07. 03:12

Jön a VOLT idén is - esküvői kisfilm és LOVE klip most a cikkben

Kevesebb, mint egy hónap múlva elindul a 25. Telekom VOLT Fesztivál. A szervező csapat nem csak a helyszíni ügyeket és a programot igyekszik minél pontosabban előkészíteni, de a következő hetekben a közönség is rengeteg tartalmat kap a VOLT közösségi felületein. Feltűnik többek között Palvin Barbi, Marsalkó Dávid, himnuszt és klipet készített a Punnany Massif és bemutatták az év VOLTos esküvőjét is.

A cikk folytatódik »

Címkék: zene fesztivál volt fesztivál VOLT 2017.05.31. 15:37

Interjú Gabriel Dubuc képzőművész-hallgatóval

Gabriel Dubuc a Magyar Képzőművészet Egyetem intermédia szakos hallgatója, mellette DJ-ként és technikai asszisztensként dolgozik budapesti szórakozóhelyeken.

A cikk folytatódik »

2017.05.07. 12:05

Hogyan lesz egy skinheadből békeaktivista?

Többévi sikertelen próbálkozás után hamis életrajzzal kapott munkát az egykori chicagói skinheadvezér, Christian Picciolini, és az első feladata az informatikai nagyvállalatnál épp az egyik középiskolába vezette vissza a négyből, amelyekből annak idején eltanácsolták. Amikor itt – immár konszolidált felnőttként – összetalálkozott az afrikai-amerikai biztonsági őrrel, akivel egyszer ökölharcba keveredett, az utóbbi a kezdeti megilletődöttség után azt javasolta: ne tartsa magában kilábalásának történetét a neonáci eszmékből, hisz sokan erőt meríthetnek majd a példájából.

Az intelmet megszívlelve Picciolini később non-profit szervezetet alapított gyűlöletcsoportok elhagyásának elősegítésére és – idén szlovák fordításban is megjelent – életrajzi kötetet is írt Romantic Violence: Memoirs of an American Skinhead címmel. Utat tévesztésének és nyolc évvel későbbi talpra állásának tanulságait osztotta meg közönségével 2017. január 25-én az Eötvös Loránd Tudományegyetem Média és Kommunikáció Tanszékén Picciolini, a budapesti Amerikai Nagykövetség által szervezett magyarországi előadókörútja első állomásán.

cp1_copy.jpg

A cikk folytatódik »

Címkék: zene rasszizmus társadalmi felelősségvállalás antirasszizmus 2017.02.20. 13:29

Az egyik szakmai együttműködés ablakot nyit a másikra, avagy tudományos folyóiratok a kisebbségi magyar közösségben

media_a-letunk-20161-es-szamanak-tartalma.jpgŐrségváltás történt tavaly az év végén a délvidéki Létünk című tudományos folyóirat élén, ami már csak azért is figyelemre méltó dolog, mert ez a vajdasági magyarság egyetlen ilyen jellegű kiadványa, ezért hát kiemelten fontos és érzékeny téma. Bence Erika egyetemi tanár két mandátumon át, kilenc esztendeig vezette a lap munkáját, így hát ha valaki, akkor ő igazán tudja, tudhatja, milyen helyzetben, milyen körülmények között működhet egy ilyen periodika kisebbségi léthelyzetben. A kisebbségek nyelvén megjelenő tudományos igényű lap, akármilyen minőségi legyen is, nem számíthat arra, hogy az adott ország minisztériumi besorolásában megkapja a vezető tudományos folyóirat minősítést, de a szakembereknek még így is hozhat úgynevezett kompetenciapontokat – mondta lapunknak Bence Erika. A vele készült interjúnkban áttekintettük a Létünk elmúlt időszakát, aminek elkerülhetetlen része az is, hogyan változott a lap körül a hangulat, illetve a hivatalos szervek viszonyulása. Mint kiderült, a folyóirat vezetőjének sokszor a legközvetlenebb szakmai kapcsolatait is be kell építenie a folyóirat működésébe.

A cikk folytatódik »

Címkék: irodalom Vajdaság Délvidék Létünk Szabó Palócz Attila Bence Erika 2017.02.13. 19:20

Tévhitek a muszlimokról I.: Az iszlám viszonya az erőszakhoz és toleranciához

„Ha elolvassuk a három ábrahámi vallás szent könyveit, könnyen úgy tűnhet, hogy mind szélsőséges és veszélyes, ha szó szerint értelmezzük őket” – fogalmazott egy interjúban Doug Saunders újságíró, a The Myth of the Muslim Tide c. kötet szerzője. Az elmúlt másfél évtizedben az iszlámot gyakran érte az a vád, hogy a gyűlölet és az erőszak vallása, mert a nyugatot megrázó több terrortámadás elkövetői vallási fundamentalista csoportokhoz kötődtek és nem egyszer vérengző ámokfutásaik során is iszlám jelszavakat skandáltak. Annak ellenére is teret tudott nyerni a nézet a világvallásról, hogy az ilyen támadások után muszlim vezetők és civilek rendszeresen elhatárolódnak az erőszakos cselekményektől a nyilvánosság előtt. A muszlim közösségek képviselői gyakran hangsúlyozzák, hogy a terroristák felületesen ismerik a vallást és a szélsőséges nézeteik igazolásához kiragadják a Korán egyes mondatait a szövegkörnyezetükből és történelmi összefüggéseikből.

not_in_my_name_640.jpg

A cikk folytatódik »

Címkék: kultúra történelem vallás iszlám muszlimok 2016.11.20. 13:24

Menettérti jeggyel naplózgatva az idei Sziget eseményeit

Kell egy örökkévalóságnyi együttlét – Marky Ramone és csapata a délutáni napsütésben, avagy: A villámháború végén pedig egyre nagyobb és egyre csúnyább dolgokat hordott a képünkbe a szél (A Nagy Sziget-blog újraértelmezése, 2. rész)

 „Valaki, valahol eldöntötte, hogy én leszek a csütörtök. Rendben, de leszögezem: már hétfőn is tudok csütörtököt mondani (sőt, szeretek is!). A péntek Robinson óta amúgy is foglalt. A sikerorientált világ csütörtöki szemlélője mindazonáltal nem szenved önbizalomhiányban. (Bár lehet, az illendőség megkívánná.) Ahogy Hófehérke Kuka nélkül csak ötölne-hatolna, úgy a hét csak tünetileg hatna csütörtök híján. Hófehérke hét legénye közül egyik sem mellőzhető, mert akkor nem csak a történet más, hanem a tanulsága is. Kuka, aki nevében hordozza jelenét, jövőképet is sejtet. Mégis, a banda többi hasonlóan szánalmas tagjával összeállva egészen más jelentéssel bír, mintha csak egyedül róla volna szó. A külön-külön tökkelütött bányászok mesebrigáddá érnek össze, mert képesek a mellérendelt életre. Elesettek, de nem elveszettek. A csatatér pedig nem szükségszerűen téves, mert a csata máshol van. Maradt viszont a tér, melyet a naplóíró így-úgy kitölt. Pl. törpékkel, akik birokra kelnek ugyan bármikor, de sohasem csatáznak. A győzni akarás korában avíttasok, mint a naplóírók.” (Kalapáti Ferenc)

 sziget0002_01.jpgHa ezt a logót látod, tudhatod, hogy rossz helyen már nem lehetsz… Minden más pedig ízlés és igény szerint adagolható…

A cikk folytatódik »

Címkék: kultúra sziget 2016.10.16. 19:15