Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Eddig még nem utasítottunk vissza semmilyen jótékonysági felkérést – Interjú a Robin Masters Project zenekarral

Legutóbb Zabán Tamással, a Robin Masters Project zenekar gitárosával beszélgettem zenéről, előítéletekről és más fontos társadalmi kérdésekről. A blues és rock stílusban játszó banda 2012-ben jött létre és tagjai Tomin kívül még Domokos Marcell (gitár) Fodor Balázs (ének) Karakas Éva (dob) és Kárpáti Péter (basszusgitár).robin_masters_project_2014_3.jpg

Hegedüs Erika a Robin Masters Project zenekarral készített riportját olvashatjátok

HE: Hogyan jött létre a zenekar? Előtte játszottál más bandában is?

ZT: A zenekarból mindannyian megfordultunk hosszabb – rövidebb időre a debreceni Rocksuliban, ráadásul Balázzsal még önkéntesek is voltunk ugyanitt –még korábban pedig középiskolai osztálytársak is. Innen jöttek az ismeretségek, és persze korábbi zenekarokból. Balázzsal és Kárpáti Petivel a Blues Rockets-ban játszottunk együtt, Marcival a Baker Street Blues-ban, Évivel pedig egy rocksulis projektzenekarban, a Rock and Roll Circus-ban. A Blues Rockets 2012-es feloszlása után alakult a Robin Master Project, ami azóta is működik.

HE: 2013-ban részt vettetek a Vekeri Hangja tehetségkutatón, ahol harmadik helyezést értetek el. Gondolkodtatok azon, hogy a jövőben jelentkeznétek nagyobb szabású zenei versenyekre, tehetségkutató műsorokba?rmp_band2.jpg

ZT: A tévében látható műsorokba biztos hogy nem jelentkezünk, ezekben más szempontok szerint értékelik a produkciót, inkább énekesek számára vannak kitalálva. Mi kifejezetten a zenekarok számára rendezett tehetségkutatókat részesítjük előnyben, más zenekarokkal akarunk versenyezni. Például a Studio iNside már 3 vagy 4 éve folyamatosan szervez internetes tehetségkutatót, amire már többször jelentkeztünk. Inkább olyasmit terveznénk, ahol szakmai visszajelzést kaphatunk, amivel előrébb tudnánk a zenekart vinni. Az, hogy melyikre jelentkezünk, egy közös döntés eredménye.

HE: Mit gondolsz arról, mi lehet az oka a rasszizmus és az előítéleteken alapuló szemlélet kialakulásának?

ZT: Alapvetően minden válságban megfigyelhető ez a jelenség. Nem csak gazdasági válság van, az élet minden területén megfigyelhetők problémák, amikre nincsen megoldás. Gyűlölni sokkal könnyebb, mint megismerni a problémát és gondolkozni a megoldáson, hogy lehet a másik embert elfogadni.

HE: És mit gondolsz, mit lehet mindezek ellen tenni?

ZT: Mindennek az alapját az oktatásban látom. Jobban kellene foglalkozni a fiatalokkal, hogy sokkal befogadóbbak legyenek. Az oktatási rendszert kellene megreformálni, amiben sajnos alapvető strukturális problémák vannak, erős a külső befolyás, irányítás. Ugyanakkor a civilség, társadalmi tudatosság sincs meg a mai generációban. Szinte csak akkor állnak ki valamiért, ha már olyan dolgokat tapasztalnak, ami közvetlenül a saját életükre is kihatással lehet, de kicsit nagyobb léptékben már nem gondolkoznak a fiatalok sem, pláne nem az idősebbek.

HE: Szerinted a fiatalok szemléletét befolyásolhatja az ismert emberek, köztük a zenészek szerepvállalása fontos társadalmi kérdésekben?robin_masters_project_2014_2.jpg

ZT: Mindenképpen, mert példát mutatnak. Ha a kedvenc zenekarunk vagy zenészünk így áll hozzá egy problémához, akkor még ha nem is értünk egyet vele, legalább elgondolkodunk azon, amit felvet. Úgyhogy mindenképpen jónak tartom az ilyen dolgokat.

HE: Mint zenekar fontosnak tartjátok ezt a fajta szerepvállalást? Illetve, mivel a civil szférában dolgozol, te személy szerint mit gondolsz minderről?

ZT: Én személy szerint mindenféleképpen fontosnak tartom. Ha a zene felől nézzük, akkor az egyrészt önmagáért van, ezen túl jobb esetben szórakoztat, de ettől függetlenül valamilyen üzenetet hordoznia kell, vagy kellene a zenének.

HE: Mint zenekar részt vettetek-e már jótékonysági, vagy valamilyen szemléletformálást célzó programban?

ZT: Jótékonysági koncerten már vettünk rész. A Cube hívott meg minket egy bulira, ahol plüss állatkákat gyűjtöttek hátrányos helyzetű gyerekek számára. Civil körökben voltunk a NITnikék Ifjúsági találkozón, illetve Hajdúhadházon a Fiksz Pont Egyesület karácsonyi rendezvényén léptünk fel. Korábban még a Blues Rockets révén játszottunk Monostorpályiban egy segélykoncerten, illetve az évente megrendezett Amatőr Zenei Összefogás-on is részt vettünk. Ha kapunk ilyen felkérést, akkor szívesen vállaljuk, eddig még nem utasítottunk vissza semmi ilyesmit.

HE: Hallottál-e már a Zene a Rasszizmus Ellen kezdeményezésről?

ZT: Őszintén szólva, még nem hallottam róla. Rajtad keresztül jutott el hozzám, de jó ötletnek tartom, támogatandó.

HE: Szerinted alkalmas lehet ez a kezdeményezés az előítéletek lebontására?

ZT: Szerintem mindenképpen. Mondjuk, jobban előtérbe lehetne helyezni.

HE: Mik a terveitek a jövőben? Dolgoztok új számokon?

ZT: Egy kislemezünk már megjelent három számmal. Február végén voltunk stúdióban, sikerült felvennünk egy új dalt, egy másik rögzítése pedig még folyamatban van. Még pár számot fel akarunk venni a közeljövőben, és remélhetőleg legkésőbb nyár végén, kora ősszel egy három-négy számos kislemezt megint ki tudunk adni. Ennek beharangozója lesz a februárban felvett nótához készített werkfilm. Rövid távon ezek a tervek, meg természetesen minél több koncertet szeretnénk.

HE: Terveitek között szerepel magyar nyelvű szöveg?

ZT: Nálunk ez úgy működik - legalábbis nálam, mivel többnyire én írom a szövegeket -, hogy vagy angolul jön egy szöveg, vagy magyarul. Nem úgy működik, hogy kizárólag egy nyelven csinálunk dalokat. Az az igazság, hogy magyar dalszöveget nagyon nehéz írni. A magyar nagyon szép nyelv, és olyan sok jó példa van előttünk, hogy leír valamit az ember, elolvassa, és azt mondja ez kuka, nem biztos, hogy kiállnék vele. Könnyebb angolul dalt írni, mert olyan a prozódia, hogy szinte minden jól hangzik. De ha sikerül egy jobb magyar szöveg, akkor azt megtartjuk.

HE: Legközelebb hol lesz koncertetek?

ZT: Május 30-án lesz egy koncertünk Debrecenben a Kaptárban. De igyekszünk eljutni környékbeli helyekre is. Most, hogy jön a nyár szeretnénk fesztiválokra is bejutni, minél több szabadtéri rendezvényen fellépni.

Ha ismeretlenül cseng a Robin Masters Project név itt a lehetőség, május 30-i koncertjükön találkozhattok velük. Hiszen a banda nem csak remek hangulatot teremt, hanem a jótékonykodás és az előítéletek lebontása is szívügye.

Címkék: zene kultúra Debrecen ZARE Robin Masters Project 2015.05.03. 17:51

süti beállítások módosítása