Perspektívák Facebookon

Perspektívák

A bevándorlók hangja az országos médiában

Mongol manti

step 12 Finale.JPGMióta bevándorolt mongol családokkal vagyok kapcsolatban Magyarországon, rájöttem, hogy szakácsművészetük elengedhetetlen része a mongolok hagyományos étele, a MANTI. Alig találhatunk itt olyan családot, ahol ne lenne egy adag MANTI, ami a mélyhűtőben várakozik arra, hogy elővegyék. Hogyha még egyetlen mongol barátod sincsen, most elolvashatod a tradicionális receptet magyar hozzávalókkal.

 

Hozzávalók 44 darab MANTI-hoz:

 Start.JPG

Száraz rész (tészta):
500 g liszt
0,4 l víz
1 teáskanál só

Töltelék:
500 g Darált sertéshús
500 g marhahús
4 db hagyma
100 g – sertészsír
2 evőkanál víz
Só és bors (ízlés szerint)
50 g vaj

1. Lépés:

Daraboljuk apróra a hagymát.

 step 1.jpg

2. Lépés:

Tegyük a sertést és marhát egy edénybe majd keverjük össze a hagymával és a sertészsírral.

step 2.jpg

3. Lépés:

Hogy a darált hús puhább legyen, adjunk hozzá 2 evőkanál vizet. Keverjük össze sóval és borssal ízlésünknek megfelelően. (Hogyha nem vagy biztos a termék sósságában, mielőtt megformáznád a MANTI-t, készíts egy teszt verziót, amit a felforralt sózatlan vízbe teszel)
A tölteléket tedd félre, tisztítsd meg és töröld szárazra az asztalt.

 step 3.jpg

Készítsük el most a száraz részt, a tésztát:

4. Lépés:

Készíts egy kört a lisztből egy mélyedéssel a közepén, úgy hogy a belerakott hozzávalók ne folyjanak ki a lisztből emelt körön.  Tegyél bele egy nyers tojást és sót, ezeket keverd össze úgy, hogy ne érjenek a liszt körhöz. Ezután adj hozzá 0.4 l vizet és kevergesd a liszt körön belül.

 step 4.jpg

5. Lépés:

Gyúrd össze ezeket úgy, hogy egy puha, nyúlós tésztát kapj.

 step 5.jpg

6. Lépés:

Nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy a hosszú rúdszerű tésztacsíkot kapj, ami nem vastagabb 4 cm-nél. Ezt darabold fel 2-3 cm széles részekre.  

 step 6.jpg

7. Lépés:

Gömbölyíts ezekből kicsi golyókat és lapítsd őket össze, hogy egy lapos, de kerek tésztát kapj, amibe a tölteléket könnyedén be lehet tölteni.

 step 7.jpg

8. Lépés:

Tedd a tölteléket mindegyik tészta tetejére (annyit tegyél belőle, hogy ráférjen kényelmesen a tésztára).

 step 8.jpg

9. Lépés:

A MANTI formázása:
Emeld fel a két párhuzamos sarkot és érintsd őket össze középen. A maradék két sarkot is érintsd össze, hogy úgy nézzen ki, mint egy batyu.

 step 9.jpg

10. Lépés. 

Fedd be a gőzölőt vajjal és helyezd el benne az elkészített MANTI-kat, 40 perc után a manti kész is.

 step 10.jpg

A MANTI-t tejföllel és friss petrezselyemmel vagy kaporral szokták tálalni.

Írta: Takács Alexandra

Egy kedves olvasó megjegyzéseit alább közöljük:

Semmi eget rengető hiba nincs benne,csak pár apróság
Nem tudom hol találtátok a manti nevet,a teljes maanton booz ( ejtsd: mánton bódz) röviden meg mantin
Ennél a fajtánál keleszteni kell a tésztát,ilyenkor pedig egy vastagabb tésztát kell kapj a
gőzölés után. A nem keltésztás (ami a képen is van) az simán "bódz". Sertészsír helyett meg inkább a marhafaggyút rakjunk a húsba.
40 perc gőzölés meg nagyon sok.mantin esetén 30,sima esetén elég 20 perc is ha frissen készül.
Jah,és ami még fontos, a sertéshúst felejtsük el csak marha vagy bárány

Címkék: mongol gasztro recept manti 2012.12.10. 10:46