Perspektívák Facebookon

Perspektívák

Ahány kultúra - annyi nézőpont.

Charles a drága limuzinsofőr

limodriver1.jpg

Sok külföldi panaszkodik a magyar állások hiányára, Charlesnak azonban minden bizonnyal más a véleménye erről. Ő ugyanis 25 ezer forintba kerül óránként.
 
“Sokba kerülök” -- mondja Charles, Magyarország első hivatásos fekete limuzinsofőrje. Noha fizetését havonta kapja, a cég nemritkán 25 ezer forintot kér a kuncsaftoktól egy órányi kocsikázásért.
 
Charles 2001-ben érkezett Magyarországra Nigériából és 2005-ben magyar felesége is lett. Elmondása szerint büszke arra, hogy turistákat fuvarozhat Budapesten. “Jól érzem magam. Nagyszerű érzés vezetni ezt az autót. Nemcsak nekem jó ez, de az egész fekete közösség számára”.
 
Charles lelkesen meséli, milyen nyitottak a kuncsaftok, és hogy néha még bíztatják is őt. Életre szóló élmény a világ minden tájáról érkező emberekkel találkozni: amerikaiakkal, angolokkal, norvégokkal, svédekkel, kanadaiakkal, oroszokkal. Charles egyszer még Miss Hungary-t is fuvarozta, és szórakoztatónak tartja a munkáját.

limodriver2.jpg
“Van rám egyfajta kereslet” – mondja, és hozzáteszi, hogy a főnöke magasabb órabérért “kínálja” őt, mint a többi sofőrt. Bár drága, Charlest azért magyar ügyfelek is ki szokták bérelni, főleg esküvők és partik alkalmából.

Az ilyesfajta népszerűség persze irigyeket is szül. “Egyes kollégáim féltékenyek. Kérdezik a főnököt, hogy miért Charles a kivételezett. Szerintem ezt a főnök tudja jobban.”
 
De hogyan kapta meg ezt az állást, ha egyszer oly sok külföldi panaszkodik a munkaerőpiaci diszkriminációra?

Charles csak mosolyog, és elmondja, hogy “semmiféle nehézségbe nem ütközött az állás elnyerése”. Az elsők között volt, akiket felvettek erre a munkára, miután a felesége meglátta a hirdetést egy magyar online magazinban.
 
Nos, mit is mondhatna Charles a Magyarországon élő afrikai honfitársainak? “Soha ne add fel. Akármin is kell keresztülmenned, ne add fel. Sosem hittem volna, hogy megkapom ezt az állást, aztán mégis. Hirtelen sztár lettem. Még fényképezkedni is szoktak velem a limuzin előtt.”

Babalola Hakeem

Címkék: személyes 2012.05.09. 14:19

süti beállítások módosítása